Quantcast
Channel: 14/12/2021 - RayHaber | RaillyNews
Viewing all articles
Browse latest Browse all 30

Türkiye’nin Demiryolu Yatırımları Devam Ediyor

$
0
0

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bakanlığın yatırımları hakkında konuşan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye’nin demiryolu ağını 12 Bin 803 kilometreye çıkardık, saatte 160 kilometre hıza sahip milli elektrikli tren setinin test süreçlerini tamamladık demiryolu yatırımlarımız devam ediyor” dedi.

Karaismailoğlu, “Ülkemizdeki raylı sistem araçlarının farklı bölümlerinin yapıldığı TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline getirdik. Saatte 160 kilometre hıza sahip Millî Elektrikli Tren setinin test süreçlerini tamamladık. 2022 yılında milli elektrikli tren raylarda olacak. 225 km/saat hızında Tren Seti Projesi tasarım çalışmalarını da tamamladık. Prototipi 2022 yılında tamamlamayı ve 2023 yılında seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. 2035’e kadar yaptığımız planlamada demiryolu araç ihtiyacımız 17,4 milyar euro’dur. Buna göre üretim planlamalarımızı yürütüyoruz. 2035 yılına kadar, demiryolundan kaynaklı emisyonları, en az yüzde 75 oranında azaltmak da en önemli gündemimiz. Demiryolu yatırımlarımızla her yıl 770 milyon dolar tasarruf elde ediyoruz. Demiryolu Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlayarak karbon salımını azaltacak stratejileri belirliyor ve hayata geçiriyoruz. Lojistik Master Planı dikkate alınarak bir taraftan demiryolu ağımızın ve lojistik merkezlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için işletme modelleri geliştiriyoruz, diğer taraftan demiryolu hat uzunluğunun 28 bin 590 kilometreye çıkarmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Türkiye’nin Demiryolu Ağı 12 Bin 803 Kilometreye Çıktı

Konuşmasında demiryolu yatırımlarına da değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yarım asrı aşan bir süre ihmal edilen demiryollarında, demiryolu reformunu başlattık. Yeni hat yapımının yanı sıra mevcut konvansiyonel hatları da yeniledik. Yerli ve milli sinyalizasyon projesini uygulamaya geçirdik. Demiryollarında ilk defa tasarımları yerli olan, demiryolu araçları ve ekipmanları üretmeye başladık. Bin 213 kilometresi YHT olmak üzere, toplam 2 bin 149 kilometre yeni hat yaptık. Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı yüzde 188 artırdık. Orta Koridor, Pekin’den başlayıp, Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Çin’e giden ihracat trenlerimiz uluslararası ticarette önemli rol alıyor. Kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun kapasitesini 2024 yılı sonunda 3 milyon yolcuya ve 20 milyon ton yük taşımaya yükseltmeyi hedefliyoruz. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle karasal taşımacılıkta demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkarmayı hedefliyoruz. 4 bin 7 kilometre Hızlı Tren, 357 kilometre konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4 bin 364 kilometre hattımızın yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Karaman- Konya Hızlı tren hattını yakın zamanda işletmeye açacağız. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule, Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin – Adana – Gaziantep, Karaman – Ulukışla, Aksaray – Ulukışla – Mersin – Yenice Hızlı Tren Hatlarında çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, Ankara – Yozgat (Yerköy)-Kayseri Hızlı Tren Hattımızın ihale çalışmalarının planlamasını tamamladık. Üzerinde önemle durduğumuz Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı- Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Çatalca-Halkalı Hızlı Tren Projesi var. Türkiye açısından ekonomik anlamda birden fazla kritik değere sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu ulaşımıyla iki kıtayı birbirine bir kez daha entegre edecek.”

Demiryolu Yatırımlarına Devam Ediyor

İmalat sektörünün lojistik maliyetini düşürmek ve ihracatı artırmak için demiryolu yatırımlarına devam edeceklerini aktaran Karaismailoğlu, bunun bir seferberlik olduğunun altını çizdi. Yolcu ve yük taşımacılığının birlikte gerçekleştirileceği hızlı tren projelerinin yanı sıra konvansiyonel hatlarda da iyileştirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini aktaran Bakan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Lojistik çalışmalarımız kapsamında, demiryollarımızı, limanlar ve havalimanlarına bağlıyoruz. Yatırımlarımızdaki demiryolu payını, yüzde 48’e yükselttik. 2023 yılında da yüzde 63’e çıkaracağız. Demiryollarında 2021 yılı yük taşıma hedefimiz 36,5 milyon ton. 2023 yılında 50 milyon tonun üzerine çıkacağız. Türkiye, bölgesel yük taşımacılığında önemli bir ticaret hacmine sahip, bu potansiyeli lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız. Uluslararası ve ulusal demiryolu işletmesiyle birlikte aynı zamanda Bakanlık olarak, kentlerimizde yüksek standartlara sahip raylı toplu taşıma sistemleri de kuruyoruz. Bugüne kadar toplam 313,7 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp milletimizin hizmetine sunduk.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 30

Trending Articles


SCCM 2012 Client Installation issue


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Ya Hu mucizesi


Yildiz yükseltme


Ayetel Kürsi'nin Daveti


Düşmanı Helak Etmek


Esmai idrisiyye 28.isim kaç kere okunur